vredespaal 2022

Gedenkteken in een aangelegd perkje, naast de site Hill 60, ter hoogte van de spoorwegbrug.

Hill 60 bestaat uit een authentiek oorlogslandschap waar kleine en grote mijnkraters, bomputten en loopgravenstructuren nog steeds in het landschap af te lezen zijn, terwijl hier en daar nog (restanten van) bunkers en schuilplaatsen zichtbaar zijn. Op en rond de heuvel zijn verschillende gedenktekens opgericht: het gedenkteken voor de ‘Queen Victoria Rifles‘ bovenaan de heuvel, de gedenksteen voor de opeenvolgende troepenbewegingen vóór de heuvel, de gedenkzuil voor de ‘1st Australian Tunnelling Company‘ rechts van de toegang en op de parking ernaast het gedenkteken voor de ‘14th Light Division‘. Net naast de site staat ten slotte staat een kleine gedenksteen voor twee Franse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

De twee herdachte Fransen, Pierre Marchant en Lucien Olivier, werden op 2 september 1944 door Duitsers doodgeschoten. Het tweetal had in het Franse La Madeleine bij Rijsel een Duitse vrachtwagen aangevallen. De bezetter nam hen gevangen en voerde hen per trein naar Ieper. Maar het zwaar geladen stel raakte het talud van Zillebeke niet op en moest ter versterking hulp krijgen van een bijkomende locomotief uit Ieper. Wat er tijdens die gedwongen stop precies gebeurde, is niet duidelijk. Ofwel bekochten Marchant en Olivier een ontsnappingspoging met de dood ofwel lieten de Duitsers hen gaan maar knalden ze hen onmiddellijk na hun zogenaamde vrijlating neer. In ieder geval werden de twee Fransen op het talud van Zillebeke neer gekogeld.

In de jaren zestig liet IMOS – een geallieerde oud-strijdersorganisatie gesticht door de Amerikaanse generaal en latere president Eisenhower – een gedenkteken oprichten ter ere van de twee Franse verzetsstrijders. Het gedenkteken staat nabij de spoorwegbrug in de Zwarteleenstraat. Hun lijken werden enkele tientallen meters verder gevonden.

Het Lotharings kruis, een kruis met twee horizontale balken, werd door Generaal De Gaulle uitgekozen als symbool voor de Vrije Fransen, die de strijd tegen de Duitse bezetter en collaborateurs na de capitulatie van Frankrijk in 1940 voortzetten. Het gedenkteken werd de voorbije jaren op een bakstenen sokkel geplaatst, terwijl het perkje er rond werd heringericht.

Kenmerken

Op een met gele baksteen gemetselde sokkel staat een hardstenen steen met afgeronde bovenzijde. In uitgehouwen en wit beschilderde letters de namen, ‘Marchant Pierre’, ‘Olivier Lucien’, in het midden een (Lotharings) kruis met daarop ‘2.9.1944’, onderaan ‘I.M.O.S. 18.10.1969’.

  • Informatie met betrekking het gedenkteken voor Marchant en Olivier op http://www.wo1.be.

Bron     : Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002426, Oorlogsgedenktekens te Ieper (DECOODT H., 2009)
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *