Thema

Thema 2023

Meer info over thema voor editie 2023 binnenkort

De Käthe Kollwitz Vredesloop 2022 ging door onder het thema – Stop Oorlog en Geen Verrechtsing.

De Vredesbeweging heeft het hedendage niet voor de wind. Het is niet evident om tegen de propaganda in te gaan. Ook in België ijveren organisaties in platform ‘Europe for Peace & Solidarity’ voor een andere aanpak: voor de-escalatie , staakt het vuren en diplomatiek overleg.

Op de Vredesloop dit jaar inhoudelijke bijdrage door twee organisaties die zich binnen de Vredesbeweging heel actief inzetten : Intal – Globalize Solidarity en vzw Vrede.

Ansje Vanbeselaere ( Intal ) en Ludo Debrabander (Vzw Vrede) geven duiding over de Oorlog in

Oekraïne en de gevolgen die we ervaren op maatschappelijk vlak :

Burgers en vooral werkende klasse heeft het momenteel hard te verduren in Europa. Algemene prijsstijgingen met als explosieve sector, de energiesector. Energiespeculanten maken van de situatie, lees oorlog met Oekraïne en beperkte aanvoer van gas uit Rusland, gebruik om megawinsten te verwerven op de kap van de burgers. Terwijl anderzijds de Europese lidstaten verdere sancties tegen Rusland steunen en de oorlog financiëren met wapenleveringen aan Oekraïne.

Deze penibele situatie en het feit dat Oekraïne de oorlog wil verderzetten tot de overwinning verhoogt de kans dat, door in het nauw gedreven worden, Poetin het gebruik van nucleaire kernwapens niet langer louter als een dreiging hanteert.

Ludo Debrabander is tevens mede-auteur van twee recent verschenen boeken die handelen over de oorlog in Oekraïne, vanuit een historisch oogpunt ‘Oorlogskoorts’ en de toenemende dreiging van een nucleaire oorlog. ‘Voordat de bom valt’ , beide boeken bij uitgeverij Epo.

Ellen de Soete , 8-meicoalitie brengt getuigenis over haar mama Bertha Serreyn, was 17 toen ze in het verzet ging. De gruwelijke mishandelingen, fysisch en psychisch, vd gestapo zal ze heel haar leven meedragen. Als waarschuwing voor huidige trend van vraag naar totalitaire rechtse regimes. Dat structurele crisis tot ongenoegen leidt bij de bevolking en een voedingsbodem kan zijn voor extreemrechts tonen recente ontwikkelingen in Europa jammerlijk aan.

Nooit meer fascisme !

Inhoudelijk luik wordt gebracht vanaf 17:00 u in Fenix

Stop de oorlog. Geen verrechtsing.

VOOR VREDE, VRIENDSCHAP EN SOLIDARITEIT
TEGEN UITBUITING, RACISME EN IMPERIALISME
VOOR HET RECHT OP VRIJHEID EN SOEVEREINITEIT
VOOR HET RECHT OP GELIJKE EN WAARDIGE BEHANDELING VOOR ELKE MENS

Course de la Paix Ypres