Steunproject 2016

Steunproject 2016

“Wij willen ontwikkeling en vooruitgang, geen plundering, onderdrukking en uitbuiting. We willen dat onze kinderen net als jullie onderwijs krijgen, leren lezen en schrijven, dat ze de wereld ontdekken. “aldus de woordvoerder Doloman Dawsay van de Manobo gemeenschap in Talaïngod, Mindanao, Filipijnen.
Het dorpsschooltje “Salugpongan, Ta Tanu Igkanugon” (= unity of the people in defense of our ancestral land) is één van de 84 schooltjes die de NGO “Rural Missionaries of the Philippines” opstartte in de verafgelegen dorpjes van de inheemse bevolkingsgroepen. Deze alternatieve lagere en middelbare scholen geven de kinderen, jongeren en volwassenen de kans om te studeren, om hun kennis en cultuur door te geven en te bewaren, om hun voorouderlijk land te verdedigen, om zich assertief op te stellen,… Aan deze schooltjes is er meestal een boerderij en kruidentuin verbonden. De kinderen planten rijst, mais en kweken groenten voor de schoolmaaltijden; leren de basis van kruidengeneeskunde.
De dorpen van de inheemse gemeenschappen zijn het doelwit voor ontwikkelingsagressie van de houtkapindustrie, mijnbouwbedrijven en energiebedrijven. Het Filipijnse leger en zijn paramilitaire eenheden moeten ervoor zorgen dat de voorouderlijke grond van de inheemse bevolkingsgroepen zoals de Ata-Manobo’s zo snel mogelijk “niemandsland” wordt, desnoods met geweld.
De afgelopen maanden worden de schooltjes bedreigd door de militairen. Ze doen dienst als kazerne of commandopost van het Filipijnse leger of paramilitaire eenheden. Zwaarbewapende militairen paraderen op speelplaats. Ze vallen de schoolgaande kinderen lastig. Ze intimideren de leraars, ouders, opvoeders, gezondheidswerkers,… Ze nemen de voorraad rijst, maïs en groenten van de schoolboerderij in beslag,…
De top van het Filipijns leger eist dat alle inheemse schooltjes hun deuren sluiten.

Sedert april 2015 verblijven de kinderen van de Salugpongan Ta Tanu Igkanugon school en hun families in een evacuatiecentrum. Zij zijn gevlucht nadat de militairen hun schooltje en gezondheidscentrum bezette, de leiders van hun verenigingen bedreigden en enkele familieleden opgepakt werden.

De Manobo, Banwaon, and Mamanwa kinderen in de Caraga-regio; Blaan and Tboli kinderen in de Socsksargen region en de Higaonon, Manobo children in Noord Mindanao ondervinden dezelfde grove mensenrechtenschendigen.

Internationale wetten met betrekking tot conflictsituaties verbieden het gebruik van de openbare infrastructuur zoals scholen, ziekenhuizen en gezondheidsposten op het platteland voor militaire doeleinden zoals commandoposten, kazernes en opslagplaatsen van militair materiaal.
Deze wetten beschermen blijkbaar niet alle kinderen. De erkende verafgelegen plattelandsscholen “op maat van de inheemse bevolkingsgroepen” in Mindanao, die deze kinderen niet alleen onderwijs verstrekt, maar ook een veilige omgeving biedt, kunnen morgen tot het verleden behoren.
Maar de inheemse bevolkingsgroepen en hun volksorganisaties, de NGO’s, de onderwijsvakbond ACT, de kerk,… verzetten zich en hebben o.a. “ SOS – Save Our Schools Network” opgericht.
De belangrijkste eisen van dit netwerk:
-Stop de militarisatie in alle plattelandsdorpen en de stedelijke wijken
-Stop de aanvallen op de Fiipijnse bevolking
– Ontmantel het militaire plan “Bayanihan” (die de regering opzette om de bevolking te onderdrukken)
-Ontmantel alle paramilitaire eenheden
– Stop de aanval op onze scholen en
– Onmiddelijke heropening van alle scholen
– De terugtrekking van de militairen, paramilitairen en privémilities uit de scholen, gezondheidscentra en andere openbare plaatsen
De steun van de Vredesloop gaat in de eerste plaats naar:
-Psycho sociale begeleiding voor de kinderen, jongeren en vrouwen die het zwaarst getroffen worden .
– Assertiviteits- en zelfverdedigingscursussen
– De opleiding van “paralegals”: mensen uit de gemeenschap leren hun rechten kennen; analyses maken; de verschillende mensenrechtenschendingen noteren, bundelen, … en aanklachten in te dienen bij de verschillende instanties (op verschillende niveaus; bv. het departement van sociale bijstand; de legertop; Amnesty international;de VN;…)
– de “Manilakbayan 2015” (van eind november tot 10 december ) een grote volkscaravan van de inheemse bevolkingsgroepen en boeren trekt van Mindanao naar de hoofdstad om gerechtigheid te eisen, ter verdediging van de scholen,…

Voor meer informatie:
Brochure: Kwaadheid omzetten in kracht – Filipijnenreis 2014
Bakwit Diaries http://bakwit.blogspot.be
Save our school network https://saveourschoolsnetwork.wordpress.com/
http://www.facebook.com/saveourschoolsnetwork/

Documentaires / videos
SAVE OUR SCHOOL: The plight in achieving children to education

Pangandoy: the Manobo fight for land, education and their future

Course de la Paix Ypres